album-art

00:00

VIDEO DANA

Balkanskom ulicom gost Džej Ramadanovski

SLOVACKA

Vozac iz zapadne Slovacke postao je kreativan, kada ga je kamera za brzinu uhvatila dok vozi prebrzo.

O cemu se radi:

U Slovackoj je 31-godisnji vozac uhvacen u brzini.

Bez daljeg odlaganja, stavio je svog psa na mesto vozaca da bi verovatno izbegao kaznu.

Nije pomoglo, policija je na licu mesta izrekla kaznu.

Ako skrolujete kroz Fejsbuk stranicu slovacke policije, relativno brzo docicete na fotografiju kamere za kontrolu brzine.

Tamo je zavrsio zbog svoje jedinstvenosti: za volanom nije sedeo covek, vec smedji cetvoronozni prijatelj. Gleda pravo napred kroz sofersajbnu; Skodin vizir za sunce je oboren.

Policija potvrđuje da je fotografija prava. Zvanicnici grada Senice nisu mogli da veruju svojim ocima, stoji u natpisu. “Gospodine Pas, prebrzo ste vozili: vasa vozacka dozvola…”, pocinje objava koja je objavljena u petak

Zato je pas bio za volanom?

U policiji objasnjavaju da je pas zavrsio na sedistu vozaca kao posledica neodgovornog vozaca. 31-godisnjak je policajcima tvrdio da mu je pas iznenada skocio u krilo. „Medjutim, iznenadni pokret u automobilu nije bio vidljiv na snimku“, kaze se u postu.

izvor:20 minuten

Ovaj se skandal pojavio u jeku javnih poziva Zelenskog Italijanima, da ne iznajmljuju nekretnine ruskim državljanima

Italijanska štampa objavila je da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izdao vilu u Toskani jednom bogatom ruskom paru iz Londona.

Kako navode, glasine danima kruže po Versiliji, sjeveroistočnom dijelu Toskane, da je jedan ruski par iz Londona unajmio privatnu vilu koja je u vlasništvu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Tu vilu Zelenskog, koja se nalazi na izuzetno atraktivnoj lokaciji, Rusi su godinama ljeti iznajmljivali po basnoslovnim cijenama od 50.000 do 70. 000 eura mjesečno zavisno od perioda ljetnje sezone i potražnje.

Ove informacije poprimile su ozbiljniji ton kada je italijanski list Il Tirreno prenio vijest, jer su italijanski biznismeni ogorčeni zato što su ove sezone izgubili veliku zaradu pošto su podržali Ukrajinu pa im nisu dolazili turisti iz Rusije.

Italijanske novine pišu da je agencija za nekretnine preko koje se vila iznajmljuje pregovarala i sa korejskim turistima, koji su ju namjeravali unajmiti za cijeli avgust, i to po cijeni između 50 i 70 hiljada eura.

Godine 2019. godine sajt slidstvo.info prenio je da je nekadašnja TV zvijezda a danas predsjednik Ukrajine „krio da posjeduje ovu vilu“, a drugi izvori izvještavaju da bračni par Zelenski posjeduje još „studio Kvartal 95“, „Zelari fiš“, „Aldorante limitid“ na Kipru, „Film heritidz“ u Belizeu i „San Tomazo“ u Italiji.

Vila se nalazi u zoni u kojoj su luksuzne vile u vlasništvu ruskih tajkuna.

Prošle godine u septembru, sajt Global Happenings pisao je da Zelenski vilu prodaje za 4,5 miliona eura.

Taj je dogovor naizgled propao i postignut je novi dogovor oko iznajmljivanja imanja za avgust sa ruskim parom koji živi u Londonu. Ovaj se skandal pojavio u jeku javnih poziva Zelenskog Italijanima, da ne iznajmljuju nekretnine ruskim državljanima, prenose AthensNews.

Zelenski u Italiji ima MILIONSKU VILU, komšije mu RUSKI TAJKUNI (FOTO)

Italijanska novina Korijere dela sera je kontaktirala agenta koji rukovodi nekretninom, a on je istakao da stanari nisu Rusi, ali da ne može više detalja da otkrije. Ipak, novine su objavile da stanari najverovatnije jesu ruskog porijekla, da su bogati Rusi koji već dugo borave u inostranstvu i da najvjerovatnije već imaju englesko državljanstvo i švajcarski pasoš, kao mnogi drugi evropski bogataši.

https://www.informazione.it/a/4FC2C3F3-4EC2-422D-8765-AE8D9D7A9587/Forte-dei-Marmi-la-villa-di-Zelensky-affittata-a-turisti-russi-la-clamorosa-indiscrezione-Ma-l-agenzia-ne

Prema određenim informacijama, Zelenski je u Forte de Marmiju bio svega nekoliko puta i ne bavi se održavanjem kuće, već plaća agenciju da upravlja njome. Navodno, u vilu je češće dolazila njegova supruga, a prošle godine je vila stavljena i na prodaju.

Pojedini svjedoci ispričali su novinarima koji su došli do vile da su čuli ženu koja je iznajmila vilu da govori na ruskom.

Vila je registrovana na ime jedne firme koja zapravo pripada kompaniji sa Kipra, a ona navodno pripada ženi Vladimira Zelenskog.

U raspravu se uključila i agencija za nekretnine koja je pokušala da smiri situaciju negirajući istinitost informacija.

“Ne možemo dodati ništa više zbog uslova ugovora i očuvanja privatnosti klijenta, ali ono što je objavljeno je neistinito”, naveli su iz Agencije.

Bruno Murzi, gradonačelnik grada Forte dei Marmi gdje se vila nalazi, rekao je da nije znao da Zelenski posjeduje tu nekretninu. “Prije početka rata znali smo samo da ona pripada nekoj stranoj firmi i da ona ima veze sa Zelenskim”, prenijela je italijanska štampa.

izvor:https://volimpodgoricu.me/novosti

Srbija se nalazi na 65. mestu na listi najbezbednijih zemalja na svetu.

Godišnju rang listu najbezbednijih zemalja na svetu sačinio je Institut za ekonomiju i mir, a predstavio ju je Globalni indeks mira (GPI). Na pomenutoj listi na prvom mestu za 2023. godinu našao se Island, dok je Srbija na 65.

GPI rangira zemlje prema širokom spektru faktora, od nivoa nasilja i kriminala do terorizma i međunarodnih sukoba. Ovaj izveštaj predstavlja najsveobuhvatniju analizu trendova u miru, ekonomske vrednosti i razvoja miroljubivih društava zasnovanu na podacima.

Inače, Island se od 2008. svake godine nalazi na vrhu liste. Zahvaljujući niskoj stopi kriminala, ali i niskoj vojnoj potrošnji i niskoj stopi međunarodnih sukoba, Island je najbezbednija zemlja na svetu. Druga na listi je Danska, delom zbog niskog nivoa korupcije u vladi, dok je treća Irska, koja je skočila za pet mesta od istraživanja iz 2022. godine, piše Klix.ba.

Kada su u pitanju zemlje Balkana, najbolje pozicionirana na listi je Slovenija, koja je na 8. mestu, Hrvatska je na 14. mestu, a Severna Makedonija na 38, Crna Gora na 45. mestu, Bosna i Hercegovina na 61, a Srbija na 65. mestu, što je čini najgore pozicioniranom zemljom na Balkanu.

Avganistan, Jemen, Sirija, Rusija i Južni Sudan su među najnebezbednijima.

izvor:Mondo

Jasna Milenković Jami je pre oko tri decenije važila za jednu od najatraktivnijih pevačica. 

Jasna Milenković Jami bila je jedna od najpopularnijih domaćih pevačica tokom devedesetih godina. 

Uz to, važila je i za jednu od najatraktivnijih i najbolje obučenih, a njen zaštitni znak su oduvek bile duge noge. 

Na početku njene karijere, mediji su Jami spajali sa crnogorskim političarem Milom Đukanovićem.

Čak se šuškalo da je njena pesma “Šta radiš ti u srcu mom?” posvećena baš nekadašnjem predsedniku naših komšija.

Milo nikad nije javno komentarisao te te navode, dok je Jami u svojim izjavama uvek uspevala da ostane delimično zagonetna. 

Jasna Milenković Jami i Milo Đukanović

Jedna od najvećih tračeva devedesetih bila je veza crnogorskog političara i srpske pevačice, a išlo se tako daleko da su mnogi tvrdili da je Jamina pesma “Šta radiš ti u srcu mom” posvećena upravo Milu Đukanoviću.

1 / 6 FOTO: DAMIR DERVIŠAGIĆ

Jami izgledala pre 30 godina? Važila je za najatraktivniju na estradi
Jasna Milenković Jami,atraktivna pevacica 90tih
Jasna Milenković Jami
Jami izgledala pre 30 godina? Važila je za najatraktivniju na estradi


Pevačica je pre nekoliko godina priznala da se sa Đukanovićem upoznala na jednoj privatnoj zabavi u Crnoj Gori, u jednom podgoričkom hotelu.


Šuškalo se i da je on slao letelice iz Crne Gore u Beograd samo po lepu pevačicu, a to je jednom prilikom i sama Jami potvrdila.

 Ja sam bila jedna od najpopularnijih pevačica u zemlji. On u tom momentu doživljava političko uzletanje koje nije moglo da se zaustavi — izjavila je Jami pre nekoliko godina u emisiji Bulevar b92. — Ako je hladno vreme i sneg, ne mogu ja kolima za Podgoricu. On je zato slao helikopter i mali avion po mene. Veoma lako sam i brzo stizala na dešavanja koja su tamo bila. Ja kad dođem tamo oni kažu: “Evo ga, stigao je naš dragulj”.

izvor; GLOSSY 

Od sledeće godine u Austriji će biti uvedena nova kategorija vinjeta za putnička vozila – jednodnevna vinjeta za 8,60 evra.

Cena godišnje vinjete za 2024. ostaje nepromenjena (96,40 evra). Desetodnevna vinjeta, koju uglavnom koriste turisti, poskupeće sa 9,90 na 11,50 evra.

Cena vinjete za dva meseca pada sa 29 na 28,90 evra.

Austrija uvodi jednodnevne vinjete, evo koliko će koštati - Index.hr

Vlada je u sredu usvojila amandman na Federalni zakon o naplati putarine (BStMautG), koji je amandman na Direktivu EU o troškovima korišćenja puteva.

Predviđena je skala cena putarine prema kojoj dvomesečna vinjeta košta 30 odsto cene godišnje, desetodnevna dvanaest odsto, a dnevna devet odsto.

izvor:b92

Ovo je zaista neočekivano žestok udarac našim komšijama!

Sramna kaznu za Rumuniju zbog transparenta “Kosovo je Srbija”

Naredni meč protiv Andore reprezentacija Rumunije igraće pred praznim tribinama, odluka je UEFA.

Vest o kazni preneo je dobro upućeni rumunski novinar Emanuel Rošu, a čeka se još samo zvanično saopštenje Evropske fudbalske unije povodom ovog slučaja.

Podsetimo, deo navijača Rumunije je na meču sa tzv. Kosovom razvio transparent na kojem je pisalo “Kosovo je Srbija”, a pored te parole podigli su i poruku “Besarabija je Rumunija”.

KAKAV SKANDAL! UEFA UNIŠTAVA RUMUNE ZBOG "KOSOVO JE SRBIJA": Pokrenuta istraga, optuženi za rasizam! Terete se za čak 5 PREKRŠAJA

Evropska kuća fudbala pokrenula je postupak protiv Fudbalskog saveza Rumunije i na teret joj stavlja neverovatnih pet prekršaja zbog događanja na utakmici kvalifikacija za EURO protiv selekcije takozvanog Kosova.

Na toj utakmici rumunski navijači istakli su transparent “Kosovo je Srbija” zbog čega je sudija prekinuo meč na 50 minuta.

UEFA na teret Fudbalskom savezu Rumunije stavlja pomenutih pet prekršaja, među kojima i rasističko ponašanje (?!), a takođe je optužena i za “provokativne poruke uvredljivog sadržaja”.

Rumunija, Kosovo je Srbija
FOTO: MIHNEA TATU/DPPI / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / PROFIMEDIA

Ostaje da se vidimo kakva kazna čeka FS Rumunije, ali ako je sudeći po “optužnici” Rumuni će jako loše da prođu…

Videćemo i kako će fudbaler tzv. Kosova da bude kažnjen za hvatanje za međunožje i gestikuliranje ka navijačima Rumunije.

Biće zanimljivo videti kako će UEFA da kazni Hrvatsku zbog nacističkih obeležja na meču njihove reprezentacije. Posebno ako znamo da se to ponavalja iz utakmice u utakmicu.

Kurir sport

Istražili smo cijene putarina za putnička vozila (sama kategorizacija se razlikuje od države do države), na autoputevima u zemljama regije.

U BiH smo odvojeno analizirali cijenu putarine u Federaciji BiH (JP Autoceste FBiH) i Republici Srpskoj (Autoputevi Republike Srpske).

Posmataramo li dionicu autoputa Doboj – Banja Luka, vozači će u prosjeku, za deset pređenih kilometara autoputa, platiti 0,48 eura. Koristeći se autoputem kroz FBiH, vozači će izdvojiti 0,60 eura za deset pređenih kilometara.

U Hrvatskoj smo analizirali gotovo cijelu dionicu autoputa A1 i izračunali da vozači za deset kilometara autoputa izdvajaju 0,64 eura. 

Kosovo bez putarina

U državama regije sa zatvorenim sistemom naplate, Srbija je najjeftinija – vozači moraju izdvojiti 0,33 eura za pređenih 10 kilometara.

U Sjevernoj Makedoniji znatno je drugačija cijena ako se plaća u domaćoj valuti (makedonski denar) ili eurima – deset kilometara autoputa u eurima košta 0,75 eura, dok je u domaćoj valuti 30 makedonskih denara, što je preračunato 0,49 eura.

Na Kosovu se korištenje autoputa još uvijek ne naplaćuje, dok Crna Gora i dalje čeka prve kilometre autoputa.

Slovenija koristi sistem naplate vinjetama – naljepnice čijom se kupovinom plaća putarina u određenom vremenskom periodu. Vinjeta (za vozila do 1,3 metara visine i težine do 3,5 tona) za sedam dana košta 15 eura, za jedan mjesec 30 eura, dok godišnja košta 110 eura.

Sisitem naplate vinjetama se još koristi u Austriji, Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Švicarskoj.

Godišnja putarina u RS-u najskuplja u Evropi

Općenito gledano, putarine u zemljama regije višestruko su skuplje nego u znatno bogatijim evropskim državama.

Za primjer ćemo uzeti situaciju u bh. entitetu Republika Srpska (a sličan je način obračuna i u Federaciji BiH, Hrvatskoj i Srbji), gdje se iznos cijene godišnje karte obračunava tako što se kolometraža autoputa pomnoži sa brojkom od 400. Tako godišnja karta za dionicu autoputa od Doboja do Gradiške, košta vrtoglavih 2.044 eura (4.000 konvertibilnih maraka) – višestruko skuplje od godišnje vinjete u Sloveniji, za puno manje kilometara autoputa.

Godišnja vinjeta u Sloveniji za lična vozila do tri i po tone košta 110 eura, u Austriji 89,20 eura, u Švicarskoj je 40 franaka, odnosno oko 37 eura. U Bugarskoj i Slovačkoj vozači putničkih vozila godišnju vinjetu plaćaju 50 eura. Godišnja putarina za putnička vozila u Češkoj iznosi 59 eura, a u Rumuniji 96 eura.

Izvor: Javna preduzeća zadužena za izgradnju autoputeva i cesta,  agencije

Teniska reprezentacija Srbije poražena je od selekcije Češke u trećem kolu grupe C Dejvis kupa sa 3:0.

Teniseri Srbije pobedom protiv Španije izborili su plasman u četvrtfinale Dejvis kupa, koje se od 21. do 26. novembra održava u Malagi.

I Česi su bili u istoj poziciji kao i Srbija, ali je Češka dobila prva dva singl meča, pa će prva iz grupe ići će među osam najboljih.

izvor:Radio-xxl

Ferrari 296 GTB se pokazao kao fantastičan superautomobil nudeći snau i performanse koje su nekada bile rezervisane za mnogo skuplje mašine i bile dio potpuno drugačijeg tržišta, a sada su Mansoryjevi stručnjaci iskoristili svoju “magiju” i učinili ga još boljim.

Poznati tuner je svoj paket nazvao “Tempesta” te je iskoristio niz “hrabrih” vizuelnih dodataka kako bi ovaj Ferrari učinio još agresivnijim. Naprijed je potpuno nova prednja maska napravljena od kovanih karbonskih vlakana, uključujući prednji spliter i okvire rešetke, a sve upotpunjuju crvene linije.

Na automobilu je set kovanih felgi dimenzija 21×9 naprijed i 22×11,5 nazad sa gumama dimenzija 255/30 napriejd i 335/25 nazad. Agresivni dizajn zaista sjajno odgovara itlaijanskom superautomobilu. Niz novih dijelova koje je proizveo Mansory nastavlja se krilcima od kovanog karbona na prednjim blatobranima, novim bočnim retrovizorima i dramatičnim pragovima, a sve je napravljeno od karbonskih vlakana.

Stražnji dio modela 296 GTB Tempesta je očigledno inspirisan modelom Ferrari FXX K, tu su dva aerodinamična krilca umjesto tradicionalnog stražnjeg krila, a nazad se također nalazi mnogo dijelova od kovanog karbona uključujući lip spojler i novi difuzor.

Mansory je transformisao i unutrašnjost. Sjedišta, armaturna ploča, tunel mjenjača, centralna konzola i dijelovi upravljača presvučeni su žutom kožom s crvenim detaljima. Automobil je dobio i nove patosnice, dodatne karbonske detalje i niz crvenih detalja oko ventilacijskih otvora i držača čaša.

Ferrarijev 3,0-litarski twin-turbo V6 motor je uparen s dva električna motora, a ukupna snaga iznosi 819 KS. Mansory je razvio novi izduvni sistem i remapirao ECU jedinicu, tako da sada ovaj pogonski sklop isporučuje 870 KS i 750 Nm obrtnog momenta.

izvor:KLIX.BA

Apple je u utorak predstavio svoju najnoviju iPhone 15 seriju telefona, a sada saznajemo cijene modela i na tržištima van SAD.

Tokom zvanične objave iPhone 15 serije, Apple je pomenuo samo cijene ovih uređaja za tržište Sjedinjenih Američkih Država. Sada imamo informacije o cijenama i na drugim tržištima, a najviše nas zanimaju one u Evropi.

Tako smo saznali da će osnovni iPhone 15 i iPhone 15 Plus modeli u Njemačkoj imati cijene od 949 vra i 1099 evra. Pored toga, cijene za iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max iznosiće 1199 evra i 1449 evra.

U Velikoj Britaniji iPhone 15 i 15 Plus koštaće 799, odnosno 899 britanskih funti, dok će cijena iPhone 15 Pro i 15 Pro Max modela iznositi 999 i 1199 britanskih funti.

U Njemačkoj i Velikoj Britaniji iPhone 15 i 15 Plus će biti za 50 evra/funti jeftiniji od iPhone 14 i 14 Plus modela. Takođe, 15 Pro je za 100 evra/funti jeftiniji od svog prethodnika iz iPhone 14 serije.

iPhone 15 i iPhone 15 Plus stižu u kapacitetima od 128 GB, 256 GB, 512 GB. Model iPhone 15 Pro ima početni kapacitet od 128 GB i ide do 1 TB, dok Pro Max kreće od 256 GB i ima maksimalnih 1 TB prostora za skladištenje podataka.

Pretprodaja iPhone 15 serije počinje od 15. septembra, a isporuka i slobodna prodaja počinju od 22. septembra.